FINAŁ

odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

medal
facebook instagram

Opis zadania

Tematem konkursowym jest ,,Sztuka mięsa''. Zadaniem jest przygotowanie dania na bazie dowolnie wybranego kawałka mięsa uwzględniając produkty oraz tradycje kulinarne regionu, z którego pochodzisz. Sztuka mięsa to tradycyjnie kawałek duszonej lub gotowaniej wołowiny podany z sosem. Sztuka mięsa może być rozumiana także jak artyzm, orginalne i zaskakujące przyrządzenie wybranego przez Twój zespół fragmentu lub całej tuszy. Interpretacja tematu należy do Was!

Przygotowując konkursowe danie pamiętaj o:

  • gramatura - danie powinno mieć 210-250g
  • tekstury i konsystencje - na talerzu powinny znaleźć się elementy o różnych teksturach i konsystencjach przygotowane różnymi technikami
  • kolory - różnorodne, nie monotonne, sezonowe
  • smaki - indywidualne i wyczuwalne, harmonijnie się ze sobą łączące
  • sezonowe składniki - powinny być bazą dania
  • less waste - staraj się wykorzystać cały kawałek mięsa i poszczególne części warzywa w procesie pracy nad daniem

Przed przystąpieniem do zadania zapoznaj się z regulaminiem.

Powodzenia!

arrow left
mizuna leaf dill